Cocos nucífera L. Батьківщина: прибережні райони тропіків Старого Світу
Пророщені кокосові горіхи продають швидше заради забави, ніж з прагнення надовго прикрасити інтер'єр. Цей 25-метровий гігант розвивається настільки швидко, що навіть при всьому старанні важко зберегти його в кімнаті більше двох років. Відомо, що кокос дає кокосове молоко, кондитерську стружку, олію та інші продукти. Доросла рослина настільки красиво, що його часто використовують в рекламі. Крім того, від цієї пальми незмінно віє екзотикою коралових атолів та рифів тропічних узбереж. Всі ці обставини доставляють власникам більшу радість. Зовні плід кокоса покритий волокнистим шаром, який іноді використовують для плетіння канатів. Зазвичай перед продажем його зчищають. Далі йде тверда шкаралупа. Вона теж знаходить застосування у місцевого населення як посуд або матеріал для інших виробів. У шкаралупі є три отвори для проростання, але діє тільки одне, оскільки в плоді розвивається єдиний зародок. Два інших щільно заростають, в чому легко переконатися, якщо ви придбали недозрілий кокосовий горіх: для видобутку кокосового молі вам вдасться проткнути лише один із трьох отворів. Зрідка пліт заростають всі три отвори, а зародок гине. Тоді в кокосів молоці може утворитися перламутровий кульку з солей кальцію - кокосовий «перли». Знайти «перлину» у горісі дуже важко, тому вона цінується ювелірами вище, ніж звичайний перли. Те, що кокосовий горіх може місяцями перебувати в морській воді, не втрачаючи схожості, швидше міф, ніж реальність. Експеримент Тура Хейердала під час подорожі на бальсового плоту «Кон-Тікі» поки ¬ зал, що занурений в морську воду кокосовий горіх досить швидко стає притулком численних морських тварин і вони буквально з'їдають кокос.
|